Saturday, February 19, 2011

biasalah,orang melayu??

..Assalamualaikum..


yaa,biasakan dengar ayat tu..
bila lambat pergi mana-mana,bila tak tepat janji..
selalu dengar orang cakap..


"ala,janji melayu"
"orang melayu memang macam tu"


apakah?


apakah??


tahu tak,time aku a level dulu,aku pernah dengar orang europe memang dah cop orang melayu ni memang lambat datang kelas,tak tepat janji..
lecturer U sana yang cakap..
malulah bila sampai ke europe pon kena cop macam tu..
sedih tak dengar ni? 
sedih tak? 
sedih lah!


sejak bila pula melayu ada janji macam ni? 
sejak bila melayu memang macam ni?


psst *aku tengah emo lepas baca nasihat kat iluvislam ni..*


try korang google 'melayu',jumpa apa?
haa,google la,google..
walaupon setting google safesearch dah strict,still jumpa apa yang tak patut
kalau safesearch off? dot dot dot..
macam ni la persepsi bangsa lain ke orang melayu.. :'(
in fact,persepsi aku ke orang melayu pun agak mengecewakan..
i think i've made my point,kan?


hai orang-orang melayu,nak biarkan je ke bangsa kita me-layu?
jom kita jadikan yang biasa itu tak biasa..


comeon laa..
melayu kan umat islam..
umat islam menepati janji-janji mereka.. 
sesungguhnya tidak menepati janji adalah ciri-ciri orang munafik!
munafik kah kita?


islam mengajak kita ke arah kebaikan lah,bukan keburukan..
secara tak langsung,'biasa' ni mengganggu gugat juga imej bangsa lain terhadap islam..


sedangkan kan kan..
melayu sebenarnya sudah banyak pencapaian..
seperti..






bukannya orang melayu tak boleh nak maju..
boleh sebenarnya kan..
cuma kita tak berusaha lebih..
biar je malas menang instead of rajin..
suka sangat nak berlengah-lengah..
asal ada assignment tu,memang suka sangat nak last minit..
kan kan kan *macam ada experience je ni*


instead of nak majukan diri sendiri,bangsa,agama,
ada pula la kes gaduh gaduh..
pasal bola pon gaduh. hello! game jelah tu..
pastu mula la sikap assabiyah anti kelantan la,anti kedah la,anti KL la ape..


belum masuk lagi kes politik..
bukannya nak maju sama-sama..
yang ni hentam yang tu,yang tu hentam yang ni.. apakah??


kita manusia sama saja dimata Allah..
instead of hentam sama sendiri,apa kata kita saling membantu?
instead of lambat and tak tepati janji,apa kata kita on time?
aku sayang bangsa aku.. korang pula bagaimana?


so..
jom ubah 'kononnya' tabiat orang melayu ni.. T.T






"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa-apa yang pada diri mereka" [Surah Ar-Rad 13:11]

9 comments:

kayah said...

SETUJU LIMA RATUS PERATUS!!!

etykus said...

kannn! kecewa tau! sedih >.<

Zero said...

Wow, dah google "Melayu" - memang teruk betul! :(

I wonder what went wrong? Mentality? Pure laziness? Walhal kita kan beragama Islam yang menyuruh kita untuk menepati janji dan dikatakan sebagai Khairu Ummah!

Ayah saya pun ada kata, kalau (chairman/presenter untuk meeting) orang putih lambat untuk sesuatu perjumpaa, mereka terus mulakan tanpa berlengah-lengah. Kalau orang Melayu? "I'm sorry, I'm sorry, I'm sorry..." *quote Anwar Hadi, haha* Tsk. Tsk. Tsk. Sejarah berulang kembali!

Nona said...

Err...kak Ety, Safi bukan under syarikat Malaysia/Melayu. Dia cawangan kecil daripada Unza, dan Unza cawangan kecil daripada syarikat Wipro...

Tapi, tapi, tapi (nak happy-kan sikit), HRA, yang popular jual produk Susu Kambing tu, syarikat tempatan. Rasanya mereka pun antara kalangan yang boleh dianggap berjaya, kan?

psstt....kak ety, nana pun blaja wat blog..minta komentar ya, senior blogger! ;)

etykus said...

aishah:
teruk kan? :'( rasanya sebab masyarakat kita sekarang yang x mengamalkan ajaran islam sebagai gaya hidup. islam sekadar pada kad pengenalan,pada imej dan bukan keseluruhan. nak jadi khairul ummah,kena la mengamalkan setiap bimbingan dan ajaran Quran dan sunnah nabi..

nona:

oh. safi bukan melayu or malaysia punya ke? halamak. kecewa la cmni. huhu. syarikat wipro tu dari negara mana nana? oh yeah,adik kak ety suka minum susu kambing tu :D

bagi la link nona mane :)

Nona said...

orait! http://lianazaman.blogspot.com/

haha, nama sama ngan email n ym kan? sungguh tak kreatif T-T...

Umar Faruq said...

haha.. nice la entri nie..
cbe usha kt sini plak..
http://red-kamikaze.blogspot.com/2011/02/betul-ke-melayu-lemah.html

ainur said...

omg. i just hope orang kat sini tak google la about melayu.
malu nye. =.='

etykus said...

umar: haha thanks
aino: maybe i shouldnt hv mentioned about that? huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...